Jak pečovat o sjezdovky a běžky-voskování

Správná "máza", tj. voskování a správná péče o lyžařské vybavení jsou základními předpoklady dobrého fungování, zvyšují nejen požitek z lyžování, ale také vaši bezpečnost, prodlužují životnost lyžařského vybavení, proto nepodceňujte správnou přípravu, ať se jedná o snowboard, sjezdové či běžecké lyže. Zakoupení voskovacího vybavení sice obnáší investici v řádech stokorun, ale vosky vydrží i několik let a ušetří Vám spoustu dřiny.

Vázání-seřízení

U sjezdových lyží je samozřejmě nezbytné seřízení a kontrola vázání, což je úkon, který je nutno svěřit do odborného servisu, kde přesně nastaví vypínací síly pro konkrétního lyžaře. K seřízení je zapotřebí přinést s sebou i 1 botu! Snowboardové vázání se neseřizuje, ale je potřeba zkontrolovat dotažení všech šroubů.

Broušení hran a skluznice

Velmi důležité je také nabroušení hran, příp. celé skluznice. Pokud jsou lyže či snowboard nové, není potřeba nic brousit, jen skluznici navoskovat. Lehké přibroušení hran lze provést kapesními brousky, které určitě plnohodnotně nemůžou nahradit brusku v lyžařském servisu, ale na jemné přebroušení např. ráno na zmrzlém povrchu svojí funkci splní. I na těchto brouscích se dá nastavit úhel broušení v rozsahu až 5 stupňů / dle výrobce/.

Při menších poškozeních skluznice je možno menší rýhy zakapat kofixovými, nebo lépe grafitovými svíčkami. Jsou k dostání v lyžařských speciálkách nebo servisech. Svíčka se zapálí, roztavený materiál se nakape do rýh a po pár minutovém zaschnutí se oškrábe- nejlépe ocelovou škrabkou. Větší poškození hran nebo skluznic je potřeba svěřit do péče odbornému servisu, kde vám nabrousí hrany, opraví skluznici, příp. vytvoří různé typy struktur, které mají pozitivní vliv na kluzné vlastnosti lyže a samozřejmě i "prkýnka" navoskují.

Voskování

Voskování můžete provádět i sami, zejména u běžkařů je to v podstatě nutnost naučit se alespoň základ, abyste se nemuseli dřít do kopce nebo pracně v mrazu seškrabovat nalepené bambule sněhu. Voskování skluznice prodlužujete také její životnost, dá se říci, čím častěji voskuji, tím lépe, zejména na zmrzlém ostrém sněhu vosk mizí velmi rychle. Na trhu je nepřeberné množství vosků, ale stačí mít jen pár kousků a naučit se s nimi pracovat, běžnému běžkaři je většinou jedno, přijede-li do cíle o 10 min. později, ale neměl by se při tom udřít, což se Vám na nenamazaných lyžích stát může!

Voskování kluznými vosky /parafíny/ je nejlépe provádět za tepla, vosk se zapraví do skluznice a daleko déle na lyži vydrží. Parafíny jsou k dostání v různých cenových hladinách, výslednou cenu většinou určuje výše obsahu fluoru, příp. jiných prvků /např. molybden/, které snižují tření a odpuzují vodu a špínu.

Každý výrobce dělí vosky podle teplot, je dobré mít alespoň 2,3 druhy, které je možno samozřejmě vzájemně kombinovat, pokud ale nemáte, vždy je lepší napustit skluznici alespoň univerzálním parafínem, než nemazat vůbec /skluznice začne šednout/. Nejjednodušší variantou jsou tekuté nebo polotekuté vosky. Aplikují se pomocí houbičky, nechají se asi 10 minut zaschnout, přeleští se jemným kartáčem nebo suchým hadrem. Je to velmi rychlé řešení, vosk se ale podstatně dřív ze skluznice smývá.

Postup při voskování tuhými vosky-parafínování

  • Lyži, snowboard či běžku je potřeba dobře upevnit, abyste mohli zejména při strhávání vosku přitlačit a lyže vám neujížděla pod rukama.

  • Parafínem „nakřížkujte" skluznici, nebo rozpusťte vosk o žehličku a zároveň kapejte na skluznici, poté opatrně rozžehlete tak, aby se cca 10 cm za žehličkou vosk začal zase zpět tuhnout, jinak hrozí popálení skluznice!  Pokud nemáte žehličku /lze si opatřit i klasickou někde v bazaru/, tak použijte na rozetření korek. Vyrábí se buď přírodní, nebo syntetický, který vyvine větší teplo.
  • Nechte asi 10 min. lyže ochladit a začněte strhávat vosk, nejprve ze žlábku /běžky/, poté z celé plochy skluznice plastovou rovnou škrabkou. Cílem je dostat pryč maximum vosku z povrchu, vosk by měl zůstat jen uvnitř struktury skluznice, přebytečné množství totiž bude vstřebávat špínu a tím i více brzdit.

 

    Postup při přípravě běžeckých lyží na klasiku

    Příprava těchto lyží je poněkud strastiplnější než u sjezdovek či běžek na bruslení. Do střední části lyže, tzv stoupací komory se aplikují stoupací vosky. Stoupací komoru je dobré mít vyznačenou fixou na boku lyže, změří vám jí v lyžařských speciálkách nebo servisech.Obecně začíná těsně za patou a končí cca 20-30 cm před špičkou boty. Pro studenější vosky bývá delší, pro teplé vosky či klistry se zkracuje. Záleží také na typu a délce lyže i stylu každého běžkaře.

    Opět je potřeba disponovat alespoň 3-4 typy stoupacích vosků dle teplot, univerzál v tomto případě neexistuje. Sněhové podmínky se i v průběhu výletu mohou hodně změnit, proto berte vosky s sebou včetně malé plastové škrabky a korku. Jestli máte dobře namazáno je poznat až tak po 5 min. jízdy, až se lyže vytemperují na venkovní teplotu. Na staré sněhy, špinavé nebo hrubozrnné, které prošly oblevou, si pořiďte alespoň 1 klister, Swix např. dělá univerzál, který docela dobře funguje. Klasické stoupací vosky na starém ledovatém sněhu fungovat moc nebudou!

    • Přední a zadní část skluznice normálně parafínujeme jako u sjezdovek
    • pokud máte lyži čistě na klasiku, zdrsněte povrch stoupací komory smirkovým papírem /zrno 100/
    • zažehlete buď tvrdší klister nebo stoupací vosk, další vrstvy se nebudou tak rychle smývat a šetříte tak vlastní kapsu
    • dále nanášíme tak 3-4 co nejtenčí vrstvy stoupáků podle venkovní teploty, po každé vrstvě překorkujeme.
    • klistry nanášíme na skluznici do "stromečku", špachtlí rovnoměrně roztáhneme. Aplikujeme jen jednu vrstvu. Klister také berte s sebou, smývá se poněkud rychleji.

     

    Odstraňování vosků

    Pro odstranění starých vosků / je potřeba občas udělat, protože se mění venkovní teploty a zejména stoupáky berou do sebe špínu, která brzdí / se používají speciální smývače, neboli odstraňovače vosku. Benzín nepoužívejte, narušil by Vám vnitřní strukturu skluznice.

    Šupiny

    Pro ortodoxní odpůrce vosků jsou variantou stoupací šupiny. V zásadě jsou buď řezané, nebo lisované. Oboje je spíše chodecká záležitost, zejména prvně jmenovaný případ, nicméně renomované firmy vyrábí i přijatelné typy šupin, které docela jedou a nejenom brzdí. I tak nutno podotknout, že na ledu nebo hodně vodovém jarním sněhu šupina moc nezabírá.

    Péče mimo sezonu

    Po sezoně je dobré lyže či snowboard  přinést do servisu, kde vám je nabrousí, naparafínují, opraví a připraví na další rok, nebo alespoň je doma napustit jakýmkoliv parafínem, nestrhávat, a dát na suché místo s nepříliš velkými teplotními výkyvy. Před začátkem sezony zkontrolujte i stav poutek a košíčků na holích, zejména hroty, které občas rády vypadnou.

    {jcomments on}